Qui som  |  Contactar  |  Inici

    núm. 0  13 d'octubre de 2015

  Registra't     Login     Entorn de gestió de l'usuari     Logout     Donar-se de baixa  
   

   Articles. Els nostres col·laboradors, escriuen setmana rere setmana.
La Clau

  La Clau


Creixement personal - Dossier del detectiu - Entrevista - La claueta - Parlem de… - Sèniors - Vindràs - Vostè escriu


Cal acceptar les limitacions que l’edat imposa, sense excloure una bona qualitat de vida


Josep Aracil va néixer l’any 1937 a Premià de Mar. Enginyer de Projectes a la Pegaso, va ser regidor l’any 1983 a l’Ajuntament premianenc per CIU. De la seva llarga trajectòria cívica cal destacar que ha estat membre fundador del Caps de Família de Premià de Mar (any 1974), membre fundador de la primera Associació de Veïns de Premià de Mar (any 1975), fundador i president de l’associació Consell Sènior de Premià (any 1997), creador del Moviment Sènior (any 1998) i fundador i president de la xarxa europea EuroSenior (any 2002). Per difondre les seves inquietuds escriu la columna ‘Sèniors’ que es publica en la premsa gratuïta de Catalunya des de l’any 2003.

A qui s’adreça el Moviment Sènior?

Des de la defensa del Moviment Sènior, de caràcter intergeneracional, que promou una societat per a totes les edats centrada en les persones i no en els diners, s’adreça a tota la població, principalment als sèniors, però també a la joventut.

 

Quines són les seves principals línies d’actuació?

És una organització de serveis per a tota la població, que pretén oferir alternatives, principalment als sèniors, per cercar el seu sentit de la vida, en una societat envellida del segle XXI, en la qual el paper històric dels sèniors podria ser el de promoure un nou model de societat basat en la vida local les 24 hores. En l’actualitat som l’associació més important en nombre de socis del nostre municipi, amb més de 2.500, que amb el Carnet Gran gaudeixen de descomptes en més de 200 establiments comercials locals. En el nostre portal http://www.euroseniorpremia.net/ es pot trobar més informació.

 

A partir de quina edat es pot considerar una persona sènior o que encaixi dins el concepte que s’anomena ‘gent gran’?

El concepte de sènior té molt a veure amb l’exclusió del treball remunerat per qüestions d’edat, que avui dia malauradament pot començar a partir dels 40 anys. El Consell Sènior, l’any 1997, el va fixar als 50 anys. L’edat de la gent gran fa referència al fet de sentir-se vell, com una qüestió psicològica o de discapacitat, difícil de determinar.

És per això que ens trobem amb els casos de joves vells i de vells joves. De forma general, la gent gran està dividida entre els vàlids autosuficients i els no vàlids dependents que necessiten l’ajuda dels altres. Quan això succeeix, una persona passa a ser vella.

 

En 20 o 30 anys, la gent gran ha canviat molt la manera d’afrontar la vida. Podríem dir que actualment ‘s’ha posat les piles’ i se la pren molt millor que fa uns anys, que manté una altra actitud?

En l’actual societat desencisada que no creu en res, ja que el que hi ha no serveix i el que ha de venir és desconegut, els sèniors són un més dels grups que han perdut la brúixola de navegar i no saben trobar el nord necessari per a la seva plenitud vital. Esperen que «els altres» solucionin els seus problemes, sense adonar-se que són ells precisament els qui els han de solucionar, o si més no ajudar a fer-ho. Els sèniors, igual que la resta de la societat, converteixen en vàlida la sentencia —de plena actualitat— de no pensar per no haver d’actuar, o de no actuar per no haver de pensar.

 

La gent gran continua sent un puntal de la nostra societat, i més amb la crisi. Han de donar suport econòmic als fills i cuidar-los els néts mentre treballen. Caldria conscienciar-se que potser aquest és un camí equivocat?

Una imatge molt gràfica dels sèniors d’avui és la seva condició de cangurs i de sostenidors de famílies en situació cada cop més precària. Una societat que ha recuperat per sobreviure la caritat en lloc de la justícia social posa en evidència la seva decadència i la seva incapacitat per redreçar el seu actual camí equivocat, que mena a una societat desigual de pobres cada vegada més pobres i de rics cada vegada més rics...

 

Cal aprendre a fer-se gran? Hi ha eines per fer-ho?

La principal eina que cal assolir és la de sentir-se útils i necessaris en una societat del coneixement en la qual les noves tecnologies seran cada vegada més necessàries. L’objectiu de fer entrar els sèniors en el segle XXI requereix l’ensenyament de la comunicació per Internet, utilitzant tauletes i telèfons intel·ligents; també el coneixement de l’anglès com a llengua franca per fer possible aquesta comunicació, tenint en compte que la majoria d’experiències per millorar la qualitat de vida es troben a Internet, motiu per qual cal dominar la forma de poder-hi accedir.

 

Caldria aprendre a integrar la gent gran i no pas aïllar-la, com sovint sembla que es fa? Cal una política per integrar-la en el conjunt de la societat?

Ens trobem en un moment de transició, no se sap cap a on, en què predomina el «campi qui pugui». En aquesta situació no existeix cap tipus de política que integri ningú, tal com passa amb la nova classe del ‘precariat’, que condemna els aturats majors de 40 anys a no trobar mai més feina estable, qüestió que influirà negativament en la seva pensió de jubilació. Malauradament, l’Administració, en lloc d’integrar, utilitza demagògicament la gent gran, cercant els seus vots en períodes electorals, amb el que es coneix com la «xocolata del lloro».

 

A grans trets, quins són ara mateix els principals problemes de la gent gran?

El seu aparcament en residències geriàtriques, majoritàriament rebutjat pels seus usuaris. També la Llei de la Dependència, que afecta les persones considerades com a no vàlides, sense els recursos econòmics necessaris per fer efectiva la seva assistència.

 

I les oportunitats? La gent gran té més espai que mai en aquest món global?

En aquests moments estan començant a formar part dels sèniors les generacions anomenades del ’Baby Boom’, nascudes al voltant dels anys 60. Generacions caracteritzades per la seva formació acadèmica que, en ser aquesta molt superior a la de les precedents, poden i han de contribuir a canviar l’obsoleta societat capitalista, que no serveix per cobrir les necessitats del segle XXI.

 

Ser gran implica necessàriament perdre qualitat de vida?

És evident que el pas dels anys provoca un deteriorament en l’aspecte físic, que es pot veure compensat perfectament amb la pretesa saviesa dels anys, necessària per continuar sentint-se útils i necessaris, i superant d’aquesta forma el seu principal repte de la solitud. Cal, per aconseguir-ho, acceptar plenament les limitacions que l’edat imposa, qüestió que no exclou una bona qualitat de vida, adequada al grup d’edat a què es pertany.

 

S. Tarragó/LC

 
imprimir   enviar   Juliana Bacardit i Garriga   02/09/2015
L’aula és diversa, no podem tenir una sola manera d’ensenyar

Abel Almena   05/08/2015
«A l’edat de 12 anys em feia els meus propis ‘megamixos’»

Eudald Calvo Català   29/07/2015
«Estic segur que en pocs mesos serem independents»

Carla Zaplana   01/07/2015
Els sucs verds en aporten energia ajuden a deporar el nostre cos

Colla gegantera de Cabrera de Mar   03/06/2015
Colla gegantera de Cabrera de Mar

«Cuinara va dirigit a totes les persones del Maresme usuàries de Thermomix® i que potser tenen poc temps però volen menjar sa… i bo! »   20/05/2015
«Cuinara va dirigit a totes les persones del Maresme usuàries de Thermomix® i que potser tenen poc temps però volen menjar sa… i bo! »

«Es comença a percebre una reactivació del mercat en general, tant de venda com de lloguer»   13/05/2015
«Es comença a percebre una reactivació del mercat en general, tant de venda com de lloguer»

Marta Matheu   22/04/2015
Especial Motor - Entrevista A MARTA MATHEU

Ester Casanovas, autora del llibre Pagesos de ciutat   08/04/2015
«Tenir un hort urbà t’ajuda a valorar la feina que fa el pagès»

Lina Morales · Alcaldessa de Cabrils   25/03/2015
«Cabrils és una combinació perfecta de modernitat i tradició»

Johan Cruyff · President de la Fundació Cruyff   11/03/2015
«M’agrada assistir als programes de la Fundació i viure en primera persona la feina que fem.»

Carme Pla · Actriu   25/02/2015
«És important ser conscients fins a quin punt encara estem immersos en comportaments masclistes»

Bernat Rubí · Joier   11/02/2015
«El mercat és el que marca en cada moment quines són les tendències»

Celeste Paz · Campiona de pàdel   28/01/2015
«Em trobo, sens dubte, en el millor moment.»

Joaquim Batlle · President del Consell Regulador de la DO Alella   10/12/2014
«Treballem perquè, en el futur, tota la DO sigui ecològica»

Tortell Poltrona   03/12/2014
«Mai he deixat de fer riure un nen; i espero que no em passi»

Pilar Senpau · Nutricionista   19/11/2014
«Estrès, dieta i exercici són els tres pilars sobre els quals es referma la salut»

Sita Murt · Dissenyadora de moda   12/11/2014
«Els accessoris són els que marquen el detall»

Joan Antoni Pous Canaleta, President del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Comarca.   15/10/2014
«S’està iniciant el procés de recuperació del sector, sobretot a les microempreses»

(c) Copyright 2009. La Clau del Maresme. Avís legal