Qui som  |  Contactar  |  Inici

    núm. 0  20 d'abril de 2014

  Registra't     Login     Entorn de gestió de l'usuari     Logout     Donar-se de baixa  
   

   Articles. Els nostres col·laboradors, escriuen setmana rere setmana.
La Clau

  La Clau


Creixement personal - Dossier del detectiu - Entrevista - La claueta - Parlem de… - Sèniors - Vindràs - Vostè escriu


«La ciutadania està molt més sensibilitzada, però els que volen desfer el medi són més i actuen més ràpid i amb més recursos»


Natura arriba aquest 2014 als 25 anys de trajectòria. L’entitat de medi ambient ha desenvolupat des del Baix Maresme accions de defensa i de divulgació molt àmplies. En plena celebració del primer quart de segle, analitzem amb ells quins són els seus orígens i reptes.

Per què va néixer l’entitat i amb quins objectius?
Natura va néixer el 1989 a Argentona de la mà de Felip Castells i jo mateix. Els orígens es troben en una altra associació, l’Oreneta, dedicada bàsicament al món dels minerals. Els objectius de Natura són la preservació de la natura, l’educació i la sensibilització ambiental, i la difusió i la promoció de la cultura i del patrimoni català.


Al llarg dels anys, quins eixos d’activitats s’han impulsat?
En aquests 25 anys hem fet més de 400 activitats, en les quals hi han participat més de 10.000 persones. Les més nombroses han sigut les manifestacions en defensa de can Puig i Cadafalch, el tancament de la Pedrera de la Feu i les mostres de bolets, que enguany arribaran a la XIXa edició. Tot i no ser massius, hem aconseguit aquest èxit de participació pel fet de ser capaços de compaginar les activitats reivindicatives i les ludicodidàctiques. I perquè tenim al darrere un bon equip d’homes i dones que hi donen suport, gent diversa amb uns interessos comuns.


A quin tipus de persones s’adrecen? Quanta gent hi ha en l’àmbit organitzatiu de la seva associació?
Tenim prop de 70 socis i unes 250 persones que segueixen habitualment les activitats de Natura. A més, tenim acords de col·laboració amb altres associacions, amb les quals compartim espai i interessos, com el Centre d’Estudis Argentonins o les Agrupacions de Defensa Forestal, cosa que ens permet arribar a més persones i ser més efectius.


De la tasca duta a terme amb els llibres i les guies publicats què en destacaria? Quin fons n’ha quedat?
Hem editat 17 guies de natura, història i paisatge del Maresme, que descobreixen territoris tan emblemàtics com el Montnegre, la Tordera, el Corredor o Sant Mateu, entre altres. Estem especialment contents de Coneguem el Corredor, premi Pau Vila de l’ICE de la Universitat de Barcelona, i de Descobrim Mata i les Cinc Sènies, que ha contribuït a descobrir als mataronins i maresmencs aquest espai agrícola i natural.


I d’excursions, sortides, tallers i cursos?
Un dels èxits de Natura ha estat combinar les activitats reivindicatives amb les lúdiques i didàctiques. Així, durant l’any realitzem un seguit d’activitats d’educació ambiental i difusió del medi, com tallers d’orientació, identificació d’arbres, jardineria de petit format… o bé de descoberta de plantes medicinals i aromàtiques, licors tradicionals del Maresme, i altres. Per als associats i amics, també fem sortides d’un dia, de cap de setmana, o fins i tot de més d’una setmana. Així hem anat al País Basc, Sòria, la Camarga, Eslovènia, Costa Rica o els Estats Units, per exemple, descobrint aquests territoris a través dels parcs naturals, els paisatges i la història. I cal no oblidar la tradicional trobada dels Amics del Castell de Burriac, cada segon cap de setmana de juny, que fem amb Yuuussa i la Fundació Burriac.


També han hagut de fer actes reivindicatius i de denúncia. Quins han estat els principals?
Des dels de caràcter mediambiental, com l’oposició a l’ampliació de l’autopista del Maresme, la preservació de l’espai agrícola de les Cinc Sènies o el marge esquerre de la riera d’Argentona, el tancament de la pedrera de la Feu, fins aconseguir salvar patrimoni arquitectònic, com can Puig i Cadafalch d’Argentona.


El medi ambient fa 25 anys era molt més difícil de defensar? Es nota el pas endavant que s’ha fet en aquest període de temps?
Sí i no. Avui dia la ciutadania està molt més sensibilitzada a l’hora de defensar la seva qualitat de vida i el patrimoni comú. I nosaltres tenim més experiència, més capacitats i som més a Natura. Però els que volen desfer el medi també són, avui, més, i actuen més ràpidament i amb més recursos.


La didàctica mediambiental encara és molt necessària? Què es pot fer? Què hi aporten, vostès?
És absolutament necessària, i no només com un bolet de tardor, sinó de forma contínua i periòdica. Això, a Catalunya, no és gaire habitual. Però quan es fa, funciona. Imaginem-nos, sinó, la campanya «Envàs on vas», que després de dos anys és tan coneguda entre els conciutadans, especialment els més petits. Nosaltres hi aportem dos valors: d’una banda, la continuïtat de les nostres campanyes, i d’una altra, la proximitat que ofereixen als maresmencs i els vallesans les nostres activitats. Així, parlem de la defensa d’espais i llocs propers, a l’abast de la mà. I dia rere dia podem comprovar què passa si aquest territori o aquest edifici es preserva, o si, en canvi, desapareix. Un caràcter local que som capaços de complementar amb les experiències de les sortides i els viatges.


Projectes de futur en la cruïlla del quart de segle?
Compatibilitzar el desenvolupament amb l’equilibri social i territorial, i la sostenibilitat. Només tindrem futur si fem les coses així. I sense desatendre, diàriament, la defensa del medi, el patrimoni i el país.


Grans temes mediambientals pendents a la comarca…
L’ampliació de l’autopista del Maresme ―aturada, però amb el risc que es torni a activar en un futur―, l’ordenació territorial supramunicipal, la protecció de les platges, les costes i les rieres, o bé entendre i reinterpretar la manera de gestionar els parcs naturals des de criteris més sostenibles i alhora amb més sentit comú.


 
imprimir   enviar   Josep Eduard Estivill   26/03/2014
«Un 30% dels nens tenen mals hàbits relacionats amb el son»

Josep Pons   12/02/2014
«El vel de la núvia és el marc d’expressió de la seva cara»

EBRI KNIGHT   29/01/2014
«No entenem la música sense un missatge. Per a nosaltres és un vehicle per parlar clar i directe»

Sebastià Bennasar   16/01/2014
«El gènere negre ha d’arribar a les escoles perquè és el que explica més bé la societat actual»

Anna Maria Villalonga. Especialista en novel·la negra catalana.   11/12/2013
“En l’actualitat, la narrativa negra, policíaca, el thriller... són indestriables de les sèries de televisió i del cinema”

Miquel Tapias   04/12/2013
“Amb la qualitat per bandera, volem convertir-nos en un referent en el món del vermut”

Antoni Verdaguer   27/11/2013
“Vull reflectir en les pantalles aquest moment únic i transcendental que es viu a Catalunya”

Raquel Picolo   20/11/2013
“No em puc imaginar cap escriptor que no sigui també un bon lector”

Lluís Llongueras   13/11/2013
“Sóc vocació pura”

Àlex Acero i Xerta   06/11/2013
“Maresme Marítim i el projecte del turisme pesquer són el tret de sortida d’un canvi d’actitud de tota la comarca i d’Arenys en particular”

Toni Albà   16/10/2013
“Sempre que escolto el monòleg de Hamlet em fa pensar en nosaltres els catalans”

José Aschl Sánchez   09/10/2013
“Quadis és un gran especialista en la venda i reparació d’automòbils”

Òlbia. Grup de consum alternatiu, ecològic, ètic, responsable i de proximitat (Vilassar de Mar).   18/09/2013
“Cal fer un consum conscient i crític, basat en criteris ètics i en productes obtinguts en sistemes socialment justos”

Joaquim Arenas i Sampera   04/09/2013
“L’ús de la llengua necessita créixer i ser vetllat amb continuïtat”

Joan Pera    31/07/2013
”El nostre teatre ha arribat al punt més àlgid de tota la seva història”

Marta Miralles del Egido   24/07/2013
“Volem donar a conèixer el Lupus, una malaltia que pateixen moltes persones i de la qual fins ara no se’n sabia gaire”

Manel Vates   18/07/2013
“Nosaltres donem molta importància al servei assistencial.”

Francesc Miralles   10/07/2013
“Un ‘punt de quietud’ permet aprimar-se o qualsevol altra cosa que ens proposem”

Josep Aracil i Xarrié, President del Consell Sènior de Premià i d’EuroSènior   26/06/2013
“Els nous models de producció poden resituar els majors de 45 anys de nou en la societat”

(c) Copyright 2009. La Clau del Maresme. Avís legal